Header Support-Contact 2

Youbahn

Youbahn is een uitzendplatformvoor flexibel werk. Ard Huininga, managing director YOUBAHN, vertelt over platformdenken inde uitzendbranche en hoe zij met behulp van Flex & Salaris stap voorstap innoveert.

“Ik hoop dat we navolging krijgen in de markt.”
Uber en Airbnb hebben het al eerder aangetoond. Met innovatieve technologie kun je in korte tijd een enorm marktaandeel krijgen.

Ook in de uitzendbranche zijn werkplatforms in opkomst,met Youbahn als ultieme pionier. Het concept in het kort: waar klassieke uitzendbureaus werken met kantoren en intercedenten, maken slimme algoritmes en andere technologieën dit overbodig voor het online uitzendbureau. Het allergrootste voordeel is een snellere (én goedkopere)match tussen vraag en aanbod, oftewel klant en kandidaat. Vanuit die visie is Youbahn in 2016 ook gestart,vertelt managing director Ard Huininga. “Destijds merkten we dat voor scholieren en studenten de drempel naar werk te hoog was. Het inschrijven bij een uitzendbureau, het soms lange wachten op een passende vacature waar je op kon solliciteren, het duurde allemaal veel te lang. Die drempel wilden we met Youbahn omlaag brengen. Vandaar dat we een platform zijn begonnen waarmee we opdrachtgevers een eenvoudig en snel te hanteren flexibele schil kunnen bieden. Maar vooral waarmee scholieren en studenten snel en gemakkelijk een klus of bijbaan kunnen vinden. Met een paar klikken kunnen ze bijvoorbeeld een shift voor diezelfde avond boeken.

Nog meer kansen met data
Het succesvolle Youbahn heeft eerder dit jaar een flinke restyling ondergaan. De look & feel, het gebruiksgemak en de functionaliteiten zijn verbeterd,en daarnaast is de rol van data nóg groter geworden, vertelt Huininga. “Zo kunnen we niet alleen sneller en goedkoper matchen, maar ook beter. Door het verzamelen van data kunnen we bijvoorbeeld tot het inzicht komen dat een student die studie X volgt, het relatief beter doet in branche Y. Vervolgens kunnen we ervoor zorgen dat deze student meer jobs uit die sector krijgt aangeboden in onze app.” Overigens is de doorontwikkeling van data een continu proces, benadrukt Huininga. Volgens hem liggen er op dat gebied nog volop kansen voor Youbahn.

“We willen nog meer data verzamelen en verrijken, om zo nog meer voorspellende waarde te kunnen creëren. Vooral voor een specifiek type student, namelijk de student die op zoek is naar studie gerelateerd werk. Hoekunnen we die passend werk bieden? ”Mede dankzij corona heeft het succes van Youbahn ook andere uitzendbureaus op het idee gebracht een platform testarten. Huininga ziet ze niet als concurrerende copycats, maar als welkome aanvulling. “Ik beschouw het echt als een kans. Het is in mijn ogen namelijk van belang dat opdrachtgevers worden ‘opgevoed’. Veel bedrijven, met name de wat traditionelere, zijn nog altijd huiverig om via een platform aan geschikte kandidaten te komen. Hoe meer platforms er komen, hoe normaler dat wordt.”

Strategisch partnerschap met Flex & Salaris
In de visie en bij het succes van Youbahn past tenslotte het strategisch partnerschap met Flex & Salaris. “Onze strategie is buy-before-build”, vertelt Huininga. “Daarom kopen we de kennis en techniek in die wijzelf niet hebben. Daar past Flex helemaal bij. Zij hebben enorm veel specifieke kennis van de uitzendbranche, denk aan kennis van verloning en CAO’s. Daarnaast zorgen we zelf voor de front- en midoffice, maar maken we graag gebruik van de geautomatiseerde backoffice van Flex & Salaris. Dit partnerschap zorgt ervoor dat wij ons kunnenfocussen op de doorontwikkeling van het platform en daarmee vooruitstrevend kunnen blijven in onzemarkt.”