shutterstock_1414700966

Boekhouding: zelf doen of uitbesteden?

Robin van Kalkeren 15 april 2020

Alle ondernemers in Nederland zijn wettelijk verplicht om een boekhouding te voeren. In deze boekhouding leg je alle gegevens over je onderneming vast, dit is de basis van je belastingaangifte. Je moet er daarbij voor zorgen dat je administratie volledig is en binnen redelijke termijn te controleren is. Hou ook goed in de gaten dat je gegevens en documenten lang genoeg bewaart. Goed je administratie bijhouden is een verplichting waar je niet aan ontkomt. Je kunt er echter wel voor kiezen om het niet (helemaal) zelf te doen. In dit blog gaan we in op welke onderdelen je uit kunt besteden, aan wie en welke overwegingen je helpen om te bepalen wat het beste bij jou past.

Belang van goede boekhouding

Als ondernemer ben je dus wettelijk verplicht om een boekhouding te voeren, maar een goede administratie legt ook de basis voor het succes van je onderneming. Het geeft je namelijk op elk moment inzicht in hoe je bedrijf ervoor staat. Je ziet hoe je inkomsten en uitgaven zich ontwikkelen, wat het betalingsgedrag van je klanten is. Je kunt hierdoor op tijd ingrijpen als het even wat minder gaat met je onderneming of wanneer je zoals nu met de coronacrisis even een pas op de plaats moet maken. Als er straks weer ruimte komt voor volgende stappen, weet jij precies hoe je onderneming ervoor staat. Ook in het benchmarkonderzoek ‘Grip op de business 2020’ die op dit moment door ons wordt gehouden, geeft 95 procent van de respondenten aan dat financieel inzicht een belangrijke tot zeer belangrijke factor is voor hun bedrijfsvoering. Een up-to-date administratie maakt het namelijk mogelijk om op korte en lange termijn beslissingen te nemen en in te spelen op veranderende omstandigheden.

Zelf doen of uitbesteden

In je afweging of je zelf je boekhouding doet of dat je dit uitbesteedt, is het belangrijk precies te weten waar je het over hebt. Een boekhouding, btw-aangifte en aangifte inkomstenbelasting heeft iedereen, maar het hangt van je onderneming af of deze simpel is of complexer. Hoeveel in- en verkoopfacturen moeten er per periode worden ingeboekt? Hou je een uren- en/of rittenregistratie bij? Heb je personeel waarvoor je een salarisadministratie voert? Het antwoord op de vraag of je je administratie zelf doet of wilt uitbesteden, wordt ook bepaald door de mate van affiniteit die je hebt met de financiële kant van je onderneming. Daarnaast is kennis een belangrijke factor: wet- en regelgeving verandert sneller dan de seizoenen; hoeveel tijd (en zin) heb jij om je hierin te verdiepen? Toegegeven, het inhuren van een boekhouder of accountant kost geld. Maar het zijn wel specialisten op hun vakgebied dus qua kennis, efficiency én het plezier dat jij hebt in je eigen werk, zou het geld dat je hieraan uitgeeft zo maar eens een heel goede investering kunnen zijn. En: kosten die je maakt voor een boekhouder, boekhoudpakket, boekhoudabonnement, administratiekantoor of accountant mag je aftrekken van de opbrengsten van je bedrijf waardoor je minder belasting betaalt.

Boekhouder of accountant en gebruik van goede software

Stel dat jij wilt uitbesteden, ga je dan naar een boekhouder of een accountant? De boekhouding van een eenmanszaak is over het algemeen redelijk eenvoudig. Veel ZZP’ers huren daarom een boekhouder in die de btw-aangiftes voor hen regelt (per kwartaal of per jaar) en de aangifte inkomstenbelasting voor zijn/haar rekening neemt. Heb je personeel in dienst, doe je zaken in het buitenland, of is er sprake van andere aspecten die je bedrijfsvoering complexer maken, dan kun je beter in zee gaan met een accountant. Zij hebben doorgaans meer kennis van personeelszaken, regels voor zaken doen met het buitenland en afschrijvingen en dergelijke. Voor beide vormen van uitbesteden geldt dat het voeren van een administratie nóg eenvoudiger wordt als je beschikt over goede boekhoudsoftware. Liefst software waar jij en je boekhouder/accountant samen in kunnen werken.